Günümüzde üretilen bisiklet lastikleri Patlama direncine göre temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki standart yapıya sahip kauçuk veya nylon bileşenli lastik olup diğeri ise lastiğin iç kısmında dışarıdan gözükmeyen fakat patlamaya karşı direnç sağlayan kevlar gibi özel malzemelerle üretilmiş zırhlı lastiklerdir.

Standart bisiklet lastiklerinin diken, cam gibi cisimlere karşı oldukça dayanıksız olması bisikletçiler için zırhlı lastik ihtiyacını doğurmuştur.

Bisiklet bir otomobil veya motosiklet gibi gücünü motorundan değil sürücüsünden aldığı için üretiminde hafiflik en çok dikkat edilen konuların başında gelir.

Burada bisikletin ağırlığına direkt olarak etki edecek olan parçalardan biri de bisiklet lastiğidir. Bu nedenle üreticiler çok ağır olmayan ve optimum performans sağlayacak kalınlıktaki lastikleri üretirler. Bu da lastiğin dayanımında handikap oluşturur.

Kauçuk yapıyı çok fazla kalınlaştırmak aşırı ağırlığa sebep olacağından dolayı kauçuğun içerisine gizlenmiş daha sert ve dayanıklı bir malzeme yerleştirmek çok daha faydalı olacaktır. 

İşte zırhlı lastiğin temel üretilme sebibi budur.

Ancak bu çözüm ekstra bir maliyet demektir. Zırhlı lastiklerini üretim aşamaları standart lastikelere göre çok daha karmaşık olduğundan dolayı fiyatları da daha yüksektir.

Tüketiciler ise zırhlı lastik mi yoksa alternatif başka bir çözüm mü denemeliyim noktasında kararsız kalmaktadırlar.

Şimdi sizlere lastik patlaması konusunda alabileceğiniz önlemleri ve bisiklet satın alırken lastik seçiminde dikkat etmeniz gereken noktaları açıklamaya çalışacağız.

Eğer ilk bisikletinizi alacaksanız ve lastik patlaması durumunda tecrübeniz yoksa bisikletinizi seçerken üzerindeki lastik zırhlı mı değil mi diye kontrol edebilirsiniz. ,

Eğer bisikletiniz zırhlı bir lastiğe sahip değil ise zırhlı lastikle değiştirebilir veya mevcut lastiğinizi zırhlı lastiğe dönüştürebilirsiniz.

Peki  bu nasıl olacak?,

Burada devreye lastik zırhı dediğimiz ürünler giriyor.

Bu ürünler zırhlı lastiğe alternatif olarak daha hafif ve daha ekonomik olması nedeni ile tercih edilmektedir.

Lastik zırhı dış lastiğiniz ile iç lastiğiniz arasına koyulan ve iç lastiğinize zarar vermemesi açısından özel formda üretiilen esnek poliüretan yapıyta sahip bir üründür.

Bu ürün sayesinde dış lastiğinize batan cisimler iç lastiğinize ulaşamaz ve patlamalar engellenmiş olur.

Montajı oldukça basit olan ve zırhlı lastiğe göre çok daha ekonomik olan bu ürün son zamanlarda uzun tur yapan bisikletçiler ve günlük işe gidip gelen bisikletçiler tarafından oldukça fazla kullanıma sahiptir.