Bisiklet sürmek; yüzme ve yürüyüş gibi her yaşa ve her şarta uyumlu olan spor dallarından biri. Özellikle ulaşım amaçlı olarak kullanıldığında trafik sorununa ve enerji tasarrufuna çözüm getiriyor.

Bisiklet kullanımı stresi azalttığı gibi doğanın korunmasına da yardımcı oluyor.

Bisiklete binmek kasları güçlendirip nefes alımını düzenler. Ayrıca kilo alımını önler, eklem ve romatizma ağrılarına da iyi gelir.

Yapılan araştırmalar, bisiklet kullanmanın; başta stres olmak üzere, şişmanlık, sırt ağrısı, metabolizma hastalıkları ve yüksek tansiyon rahatsızlıklarını giderdiğini kanıtlıyor. Bunların haricinde kişinin dayanıklılık gücünü artırması, stresle baş etmesine yardımcı olması, yağ yakımı ve kilo kontrolünü sağlaması, eklemleri güçlendirmesi, sırt, bacak, basen, kalça, karın ve kol kaslarını çalıştırması, kondisyonu artırması açısından da insan sağlığı için oldukça faydalı.

Normal bisiklete binmek, düzenli ve ritmik hareketlerle yapıldığı için stres atmaya yardımcı olur. Bisiklete binmek gibi uzun süreli yapılan fiziksel sporlarda, insan vücudu 40 dakika sonra mutluluk hormonu olan endorfin salgılamaya başlar ve bu durumda kişide psikolojik olarak rahatlatma sağlar. Ayrıca bacak kaslarını da çalıştırdığından, tüm vücudun uyum içerisinde hareket etmesine de olanak tanır. Her gün düzenli bir şekilde 30 dakika bisiklet kullanıldığında, ayda ortalama iki-üç kilo verilebilir. Pedal çevirmek, bir saatte 600 kalori yakılmasına yardımcı olur.

Bisiklet, tempolu yürüyüş ve yüzme gibi ritmik sporlar, ancak 40 dakikadan sonra vücuda yağ yaktırmaya başlar, vücut direncini artırır, metabolizmayı hızlandırır, fazla kilolardan kurtulmayı sağlar, kemikleri güçlendirerek kas yapısını da kuvvetlendirir, kan basıncı kontrol altına alınmış olur ve kolesterol düşer.

Bisiklet sürmenin yetişkinler kadar çocuklar için de birçok yararı var. Bisiklet; çocukların çeviklik, kondisyon, konsantrasyon, denge gibi yeteneklerinin gelişmesinin yanı sıra kendine olan güvenlerinin artmasına yardımcı olur. Çocuklar denge kurabilmeyi bisiklet dışında hiçbir oyuncak ile öğrenemezler. Çünkü bisiklet sürerken tüm beden uyum içinde çalışır.

Bisiklet seçiminde ise mutlaka çocuğun yaşına ve boyuna uyan modeller tercih edilmelidir. Son yıllarda hızlı tüketim ve gelişen teknoloji nedeniyle çocukların fiziksel hareketlerinde azalmalar görülüyor. Çocuklar özellikle bedensel ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olacak aktiviteler yerine bilgisayara bağımlı olarak uzun süre koltuk başında hareketsiz kalıyorlar. Bu durum duruş bozukluklarına ve ileriki safhalarda kilo problemlerine yol açabiliyor. Bazı ebeveynler karne dönemi çocuklarına ödül olarak teknolojik ürünler alıyorlar. Anne-babaların karne hediyesi olarak bisiklet hediye etmesi, çocuğun bedensel gelişimi için en güzel ve doğru hareketlerden biri olacaktır. Böylelikle çocuk hem hareket halinde olur, hem de eğlenceli vakit geçirerek sosyalleşir.

Bisiklet depresyonu engeller. İnsanları kötü ruh halinden kurtarır ve ferah bir nefes almalarına yardım eder.

Kan basıncını azaltır.

Kalp dostudur, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Zayıflamaya ve kilo vermeye karşı oldukça yardımcıdır. Sağlıklı bir şekilde kilo vermeye yardım eder.

Tüm vücudu çalıştırır. Tüm vücudun çalışması için iyi bir yöntemdir.

Kalça, bacak ve karın kaslarını çalıştırır. Bu yüzden bu bölgelerdeki kiloların verilmesini ve yağların yakılmasını sağlar.

Enerji verir.

Uykusuzluk sorunu mu çekiyorsunuz? Uykusuzluk birçok kişinin ortak derdidir. Bu spor uykusuzluğu da engeller. Rahat bir uykuya yardım eder.

Gerginlik ve sinirin geçmesine yardım eder.

Aynı zamanda temiz havada bisiklet sürmek kişiyi rahatlatır, rahat bir nefes aldırır.

Stresi yok eder.

Bisiklet sürerek saatte 300 kalori yakmak mümkündür.

Yaralı eklemlerin tedavisi için de etkili bir yoldur.

Yüksek tansiyon yani hipertansiyona yakalanma riskini azaltır.

Ayrıca şeker hastalığına yakalanma riskini azaltıcı etkisi de vardır.

Dolaşım sistemine fayda sağlar.

Felce yakalanma riskini azaltır.

Temiz hava sayesince akciğerlere de fayda sağlar.

Ruhunuzun tazelenmesine yardım eder.

Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu sayede hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kişilerin kendine olan özgüvenini arttırır.

Metabolizmayı hızlandırır.

Bisiklete binmek genellikle parklarda veya doğada yapıldığı için sizleri şehir havasının kirliliğinden ve şehrin gürültüsünden kurtarır.

Bisiklet sürmek kasları yormaz. Bacak, kalça, karın ve basen bölgesi yağlarını eritir.

Kalbin çalışmasını sağlar ve kardiyokasküler sistemi sağlıklı tutar.

Aşırı bir tempoda yapılmadığı takdirde kardiyo egzersizi olarak herkesçe kullanılabilir.

Bisikletin yukarıda saydığımız sağlığa olan faydalarından yararlanabilmek için haftada en azından 2 kez ve her seferinde 30 dakikalık bir süreyle tatbik edilmesi gerekmektedir.